Perusasetukset mIRC:iin

Mitä?

Tällä sivulla on esitelty mIRC:in perusasetukset siinä järjestyksessä kuin ne tulevat vastaan ohjelman asennuksen jälkeen. Itselläni on käytössä englanninkielinen mIRC, joten ohjeiden napit ym. ovat kirjoitettu sen mukaan. Asennus ei kuitenkaan ole vaikea, eikä koneesi pitäisi mennä mitenkään sekaisin kokeilemalla mIRC:ä (luonnollisesti en kuitenkaan vastaa, mikäli jotain sattuu!). :-)

Nämä ohjeet antavat vain pintaraapaisun tärkeimmistä asetuksista, joten mikäli haluat tarkempia tietoja asetuksista, kannattaa lueskella vaikkapa mIRC:n omia sivuja.

Asennus

1. Hae mIRC osoitteesta http://www.mirc.com/get.html.

2. Ohjelman asennuksessa ei ole mitään erikoisuuksia. Ohjeita seuraamalla asennus onnistuu kyllä - käytännössä ei tarvitse kuin klikkailla "Next", "Next", "Next"...

Ohjelman käynnistys ensimmäistä kertaa

1. Rekisteröinti

Ohjelma pyytää rekisteröimään mIRC:n, mutta siitä ei tarvitse välittää, sillä ohjelma toimii normaalisti ilman rekisteröintiäkin. Klikkaa siis "Continue". Tosin evaluaatio-periodin jälkeen "Continue"-nappia ei pysty painamaan kuin jonkin ajan kuluttua.

2. Nimi ja nick

Näytölle avautuu "mIRC options"-ikkuna. Tähän ruutuun tulisi lisätä seuraavat tiedot (ks. kuva 1):

Kannattaa valita sellainen nick, joka ei ole muilla käytössä. Tällöin sinut tunnistaa mahdollisesti aina samasta nickistä. Nickejä ei kuitenkaan voi rekisteröidä IRCnetissä, joten joku saattaa ottaa käyttöön jo aiemmin käyttämäsi nickin!

3. IRC-palvelin

IRC-palvelimen valinta tapahtuu klikkaamalla vasemmalta "Servers", josta avautuu kuvan 2 mukainen ruutu. Mitä ilmeisemmin yksikään mIRC:ssä valmiina olevista IRCnetin palvelimista ei toimi, joten joudut itse lisäämään IRC-palvelimen. Kannattaa käyttää oman yhteydentarjoajasi (Elisa, Sonera...) palvelinta, sillä se toimii yleensä kaikkein varmimmin. Katso lista mahdollisista palvelimista.

Klikkaa oikealta "Add". mIRC avaa kuvan 3 mukaisen ruudun, johon tulee täyttää seuraavat tiedot:

Klikkaa "Add", jolloin pitäisi avautua kuvan 4 mukainen ikkuna, jossa on valmiiksi valittuna juuri lisäämäsi palvelin. Klikkaa "Select".

4. Identd

TÄMÄ KOHTA EI OLE PAKOLLINEN, mutta suositeltava. Valitse vasemmalla olevasta listasta "Identd" (kuva 5). Laita ruksi kohtaan "Enable Identd server" ja lisää "User ID"-kohtaan haluamasi identti. Hyvä identti on esim. oma nickisi - ilman erikoismerkkejä. Tämä kohta olisi hyvä asettaa silloin, jos sinulla on kanavaoperaattorin oikeudet jollekin kanavalle. Peruskäyttäjälle tällä ei kuitenkaan ole merkitystä.

5. Yhteyden luominen

Perusasetukset ovat valmiina! Klikkaa vasemmalta "Connect" kuvan 6 mukaisesti ja klikkaa "Connect to server". Nyt mIRC yrittää ottaa yhteyttä IRC-serverille. Huomaa, että yhteyden luominen saattaa kestää parikin minuuttia!

6. Yhteydenotto ei onnistu

Mikäli yhteydenotto EI onnistu (ruutuun tulee teksti "Closing Link: ... (Unauthorized connection)" tmv.), mene takaisin kohtaan 3. ja lisää uusi palvelin.

7. Kanavan valinta

Mikäli yhteydenotto onnistuu, pitäisi avautua kuvan 7 mukainen ikkuna. Tähän ikkunaan voit nyt lisätä kanavan, jolle haluat liittyä, kohtaan "Enter a channel name and click join". Kirjoita kanavan nimi (esim. #numismaatikot) ja klikkaa "Join". Eikä muuta muin irkkailemaan! :-)

Muuta

Lisätietoja IRC:stä löytyy alla olevista osoitteista

Lisätietoja mIRC:stä löytyy osoitteesta http://www.mirc.com/mirc.html.

IRC-komennoista kannattaa lueskella osoitteesta http://www.unessa.net/irc/komennot/.

Muista netiketti!


Eiköhän näillä ohjeilla alkuun pääse. Ohjeissa on varmaan puutteita, mutta jos haluat tietää enemmän mIRC:n (tai jonkin muun IRC-ohjelman) asetuksista, kannattaa katsoa ohjelman valmistajan sivuilta! Näistä ohjeista voi kyllä ottaa yhteyttä. Ja vielä viimeisenä: EN ole vastuussa ohjeiden aiheuttamista virheistä/ongelmista/hiusten lähdöstä/jne. :-)

© Timo Rätti (Vileda) / Päivitetty 12.10.2010.